Globusgevoel (‘brok in de keel’)

Het gevoel van een brok in de keel (globusgevoel) komt vaak voor. Vaak is het een onschuldig problemen, maar mensen kunnen hierover ongerust zijn. Mogelijke bijkomende klachten kunnen zijn:

 • een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden
 • een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit
 • branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging vaak te schrapen, kuchen of te slikken. Hierdoor kan extra slijm ontstaan. Als er geen lichamelijke afwijking te vinden is, die de klacht kan verklaren, is er sprake van globusgevoel.

Oorzaken van globusgevoel

 • Spierspanning
  Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de adamsappel (het vooruitstekend bovenste gedeelte van het strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat. Als de spieren gespannen blijven, kan dit als een brok in de keel aanvoelen. Bij minder spanning, zijn er vaak minder klachten.
 • Slijmgevoel
  Het brokgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Het neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Daarbij komt ook het speeksel. Samen is dat een paar liter vocht per dag dat doorgeslikt wordt zonder het te weten. Is er bewustwording van deze productie van slijm en vocht, dan kan dit als brokgevoel ervaren worden.
 • Stress
  Spanningen en problemen kunnen zich door verschillende lichamelijke klachten uiten. Bij de één door rugklachten of hoofdpijn, bij de ander door spanningsklachten in de keel; globusgevoel.

Wat doet de logopedist?

De logopedist geeft oefeningen waarbij geleerd wordt de keel- en halsspieren beter te ontspannen. Afhankelijk van de klachten kunnen aanvullend oefeningen gegeven worden voor een goede slikbeweging en een ontspannen ademhaling.