Onderzoek / observatie
Op basis van de verzamelde gegevens wordt overgegaan tot het screenen, onderzoeken en/of observeren van de cliënt om een logopedische diagnose te stellen.
Behandeling
Met de onderzoeksresultaten als basis worden, in overleg met ouders/verzorgers of cliënt, behandeldoelen opgesteld en besproken met ouders/verzorgers. Voor een succesvol behandeltraject nemen wij, indien nodig, contact op met betrokkenen, zoals artsen, zorgverleners en leerkrachten. Uiteraard gebeurt informatie-uitwisseling tussen verschillende partijen na uitdrukkelijke toestemming van de ouders/verzorgers of cliënt.
Bij de behandeling van kinderen wordt aan ouders/verzorgers gevraagd aanwezig te zijn tijdens de behandeling, zodat ze op de hoogte zijn van de inhoud van de behandeling. Bovendien wordt van ouders/verzorgers een actieve inzet verwacht, zowel thuis als tijdens de behandeling, om zo een optimale effectiviteit na te streven.
Tijdens de behandelperiode wordt regelmatig geëvalueerd hoe de therapie verloopt en of de behandeldoelen bereikt zijn/worden. Indien nodig wordt het behandelplan bijgesteld.
In sommige gevallen is het beter met het kind alleen te werken als de aanwezigheid van ouders/verzorgers afleidt. Na afloop wordt de ouder/verzorger erbij gevraagd om het verloop en eventueel huiswerk te bespreken.
Het is mogelijk om bij medische indicatie logopedie aan huis te krijgen.
Afronding
Wanneer na een behandelperiode blijkt dat de doelen zijn bereikt, wordt de behandeling in overleg met de ouders/verzorgers/cliënt afgerond. Indien nodig wordt een controle-afspraak gepland.
Doorverwijzing
Het komt voor dat er aanvullende onderzoeken of behandelingen nodig zijn die niet tot de eigen expertise behoren. We bespreken samen met u welke mogelijkheden er zijn wat betreft de gespecialiseerde zorgaanbieders.